Cadavrul viu de Lev Tolstoi

Una din puținele piese de teatru ale lui Tolstoi, „Cadavrul Viu” este dramă unui om care, deși formal integrat social, se simte un ratat care nu mai poate jucă comedia asta.

Protasovii, Fiodor și soția să, Liza, fac parte din aristocrația rusă. Se iubesc din tinerețe, au tot ce le trebuie, dar sunt nefericiți. El se consideră un om slab în față patimilor omenești. Ea suferă din cauza soțului inadaptat și alcoolic, până când Fedia decide să-și însceneze moartea, pentru a-și eliberă soția.

Fuge de acasă. Presata de familie, Liza se căsătorește cu Viktor Karenin, un admirator mai vechi. E fericită, are doi copii. Fedia decade tot mai jos, ducându-și traiul prin cârciumi că un anonim. Se refugiază la țigani, unde se înamorează de frumoasă cântăreața Masă. Respins de părinții feței, Fedia fuge și de aici.

Cu tot anonimatul sau, este descoperit. Lizei i se intentează proces de bigamie. Legea o obligă să se întoarcă la el. Fedia apare în instanță luându-i apărarea. Atunci realizează că numai moartea îi va eliberă pe ceilalți de povară lui.

Fedia nu este mișcat nici de lacrimile Masei și respinde planul ei de a fugi împreună, în lume. Inutil și cu conștiință că aduce numai nenorociri celor pe care îi iubește, alege moartea și se împușca pe holul tribunalului. Liza, distrusă de remușcări, realizează că Fedia a fost singură iubire a vieții ei.
Ascultă piesa la Radio Crocodilu Mac-Mac sau online chiar aici:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.